UPUTSTVO ZA UPOTREBU PROGRAMA „EXTRANET“


SADRŽAJ

1.     KAKO SE POKREĆE PROGRAM... 3

2.     OTVARANJE KORISNIČKOG NALOGA.. 4

3.     PRIJAVLJIVANJE. 5

4.     PRAVLJENJE PORUDŽBINE. 6

5.     SNIMANJE PORUDŽBINE. 10

 

 

 

1.    KAKO SE POKREĆE PROGRAM

Programu se pristupa preko interneta, preko bilo koje vrste konekcije (ADSL, Cable, DialUp, GPRS). Za pristup internetu, potreban Vam je program „Internet Explorer“ koji već postoji u „Windows“-u ili „Mozilla Firefox“ koji se dodatno instalira (besplatan je, radi i na Linux platformi) i možete ga preuzeti na adresi http://www.mozilla.com/en-US/firefox/

Kada ste otvorili jedan od gore navedenih programa, potrebno je ukucati sledeću adresu kako bi pristupili programu za poručivanje robe: www.alphacopyb2b.rs

 

Slika  1: Mozilla Firefox

 

Slika  2: Internet Explorer

 

Ukoliko ste sve uradili kako treba, treba da Vam se otvori sledeći prozor:

Slika  3: Extranet - Prozor za prijavljivanje

Napomena: Ukoliko Vam se ne pojavi gore navedeni prozor, proverite da li imate pristup internetu.

 

2.    OTVARANJE KORISNIČKOG NALOGA

Korisnički nalog sadrži Vaše ime, prezime, e-mail, korisničko ime(username), lozinku (password) i naziv Vaše firme. Bez korisničkog naloga ne možete da se prijavite i poručujete robu.

Da bi ste otvorili novi nalog, potrebno je da udjete u progam i kliknete na link za otvaranje novog naloga.

Slika  4: Link za otvaranje novog naloga

 

Zatim će Vam se prikazati formular za otvarnje novog naloga koji je potrebno pažljivo da popunite.

 

Slika  5 : Formular za otvaranje novog naloga

 

Ukoliko ste pravilno popunili sva polja i kliknuli na “Snimi“, pojaviće Vam se poruka da Vaš nalog čeka na aktivaciju i da će te biti obavešteni kada bude aktiviran.

Napomena: Sva polja na formularu su obavrzna. Ukoliko Vam nije jasno šta neko polje predstavanja, sa desne strane tog polja imate detaljnije objašnjeno.

 

 

3.    PRIJAVLJIVANJE

Prijavljivanje se vrši unošenjem Vašeg korisničkog imena (username) i lozinke (password).

 

Slika  6: Forma za prijavu

Takodje, možete izabrati koliko želite da ostanete prijavljeni. To znači da kada unesete podatke i odaberete „5 dana“, sledećih 5 dana program Vam neće tražiti lozinku.

Ukoliko su uneti podaci tačni, otvoriće Vam se prozor za poručivanje robe. Ako Vam program javlja da su Vam netačni podaci, proverite da li Vam je korisnički nalog aktiviran.

Napomena : Radi sigurnosti, preporučujemo pamćenje na 20 minuta. Ukoliko istekne 20 minuta tokom Vašeg rada, program će ponovo zatražiti lozinku i Vi će te normalno nastaviti sa radom.

 

 

 

 

4.    PRAVLJENJE PORUDŽBINE

Princip pravljenja porudžbine je sledeći:

·         Odabir magacina

·         Odabir kataloga

·         Odabir podkataloga

·         Odabir artikla

·         Ubacivanje artikla u porudžbinu

·         Odredjivanje količine artikla

·         Snimanje porudžbine

Sa leve strane prozora za poručivanje, pri vrhu, nalazi se lista sa magacinima sa kojih možete da poručujete robu. Na porudžbinu možete da ubacite artikle sa više magacina.

 

Slika  7: Izbor magacina

Kada ste izabrali željeni magacin, ispod njega će se pojaviti spisak sa katalozima tog magacina

Slika  8: Katalozi izabranog magacina

Ukoliko neki katalog ima podkataloge, pored njega će se pojaviti znak „+“. Kada izaberete željeni katalog pojaviće se lista podkataloga, ukoliko ih ima, a ukoliko ih nema, sa desne strane, će da se pojavi spisak artikala iz tog kataloga. Ukoliko želite da vidite sve artikle iz kataloga, izaberite „-ceo katalog“.

Slika  9: Spisak podkataloga

 

 

 

 

 

Slika  10: Spisak artikala iz izbranog kataloga


Do željeno artikla možete doći i pretragom koja se nalazi u gornjem desnom uglu prozora. Pretraga se vrši po nazivu artikla ili po njegovoj šifri. Pretražuje se samo izabrani magacin.

Slika  11: Pretraga

Na spisku artikala se nalaze Vaše cene sa popustima i bez PDV-a. Takodje, vide se i raspolozive količine. Ne možete poručiti više nego što je na stanju.
Sa desne strane svakog artikla se nalazi korpica.

Slika  12: Korpica za ubacivanje artikla u porudžbinu

Klikom na korpicu odredjenog artikla, ubacujete taj artikal u porudžbenicu koja se nalazi ispod spiska artikala. Svakim klikom na korpicu, dodajete jedan komad odabranog artikla. Ukolko želite ručno da ukucate količinu za poručivanje, to možete učiniti u porudžbini koja se nalazi ispod.

Slika  13: Porudžbina sa izabranim artiklima


Napomena: Ukoliko pokušate da poručite veću količinu nego što ima na stanju, program će da Vas upozori tako što će da Vam označi taj artikal koji nema na lageru i neće Vam dozvoliti da snimite porudžbinu dok ne ispravite količine.

Slika  14: Polje koje je označeno jer je poručeno više nego što ima na stanju

 

 

 

 

 


 

5.    SNIMANJE PORUDŽBINE

Kada ste izabrali artikle koje želite da poručite i njihove količine, sledi snimanje porudžbine. Dugme za snimanje porudžbine se nalazi sa leve strane prozora.

 

Slika  15: Dugme za snimanje porudžbine

Kada pritisnete dugme pojaviće vam se prozor za potvrdu snimanja, sa desne strane. U tom proyoru takodje možete da izabere opciju da li želite da Vam porudžbina bude prosledjena na e-mail adresu i koju. Uz porudžbinu, takodje, možete da unesete i napomenu.

Slika  16: Potvrda snimanja porudžbine

Kad potvrdite snimanje porudžbine, potrebno je malo da sačekate dok se porudžbina ne snimi i zatim će te dobiti poruku da je porudžbina uspešno snimnjena. Takodje prikayaće Vam se i porudžbina na ekranu.

Slika  17: Izgled snimnjene porudžbine

Napomena: Ukoliko poručite robu sa Više magacina, dobićete porudžbinu za svaki magacin odvojeno.